Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Ο Πανίερος Ναός της Αναστάσεως


Ο Πανάγιος Τάφος

Ο Πανίερος Ναός της Αναστάσεως είναι το Ιερότερο προσκύνημα όλου του Χριστιανικού κόσμου. Είναι κτισμένος επάνω στο λόφο του Γολγοθά.
Κτίστηκε από την Αγία Ελένη το 326 μ.Χ.

Για τους περισσότερους ευσεβείς Χριστιανούς, η επίσκεψη στον Πανίερο αυτό Ναό αποτελεί όνειρο και πόθο μιας ολόκληρης ζωής μιας καις εδώ σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο θεάνθρωπος Ιησούς μας.

Ο Πανίερος Ναός της Αναστάσεως δεν είναι ένα ενιαίο κτήριο, αλλά πολλά και διάφορα, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους. Ο εσωτερικός χώρος του Ναού περιλαμβάνει εκκλησίας, παρεκκλήσια, προσκυνήματα, υπνοδωμάτια, μπαλκόνια, διαδρόμους, βοηθητικούς χώρους.

Ο Ναός έχει καταστραφεί πολλές φορές, ενώ στην σημερινή του μορφή βρίσκεται μετά την επισκευή του από τις μεγάλες δυνάμεις του 1800 (Ρωσία, Γαλλία, Τουρκία) αλλά και αργότερα με δαπάνες του Ελληνικού δημοσίου. Οι δαπάνες αυτές από το ελληνικό κράτος συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι λαμπάδες και τα ακοίμητα καντήλια που μετρήθηκαν το 1877 ανέρχονται σε 150 ενώ σε στιγμές μεγάλων εορτών ανέρχονται σε 3.000.

Οι μαθητές της Σχολής της Αγίας Σιών εκκλησιάζονται κάθε Σαββατοκύριακο και όλες τις μεγάλες εορτές στον Π.Ν. της Αναστάσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου