Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Το protothema.gr στην αναπαράσταση της πορείας του Χριστού προς το Γολγοθά


pro1428676083.3209-image.jpg

Αποστολή στα Ιεροσόλυμα – Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και χιλιάδες πιστοί με σταυρούς στην πλάτη ακολούθησαν την πορεία του Ιησού

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, η ημέρα που κορυφώνεται το θείο δράμα, μια ημέρα πριν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.

Στα Ιεροσόλυμα, τα οποία τις ημέρες αυτές αποτελούν πόλο έλξης για χιλίαδες Χριστιανούς, την ημέρα αυτή οι πιστοί ακολουθούν τα βήματα του Χριστού προς το Γολγοθά.





Η πορεία ξεκινά λίγο πριν τις 11 το πρωί προεξάρχοντος του πατριάρχη Ιεροσολύμων, ο οποίος κουβαλά στον ώμο του τον Σταυρό αναπαριστώντας τη διαδρομή που ακολούθησε ο Ιησούς Χριστός από το Πραιτώριο έως τον Γολγοθά.


Πίσω του ακολουθούν πιστοί, ορισμένοι εκ των οποίων κουβαλούν επίσης σταυρούς στα βήματα του Χριστού καθώς η παράδοση θέλει όσους συμμετέχουν στην αναπαράσταση του μαρτυρίου αυτού να παίρνουν άφεση αμαρτιών.

Σύμφωνα με τις ευαγγελικές περικοπές, ο Ιησούς σταυρώθηκε στις 9 το πρωί. Το μαρτύριό του κράτησε 6 ώρες, ώσπου, στις 3 το μεσημέρι, παρέδωσε το πνεύμα λέγοντας «τετέλεσται».



Η πορεία της Μεγάλης Παρασκευής προς το Γολογθά ξεκινά από το Πραιτώριο, την φυλακή δηλαδή του Ιησού, την οποία σήμερα φυλάνε οι ορθόδοξοι αγιοταφίτες μοναχοί. Σε ένα από τα σπήλαια που είναι σκαλισμένα στο βράχο πιστεύεται ότι κρατήθηκε ο Χριστός.




Στις 11 το βράδυ, τέλος, όλοι οι πιστοί που βρίσκονται στα Ιεροσόλυμα παρακολουθούν τον Εσπερινό στον Πανάγιο Τάφο και την ακόλουθη περιφορά του Επιταφίου.


















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου