Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

ΑΓΙΟ ΦΩΣ 2016 - Η στιγμή της Αφής του Αγίου Φωτός


Η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Τελέστηκε το μεσημέρι στον Πανάγιο Τάφο η αφή του Αγίου Φωτός, ένα θαύμα που συγκλονίζει τις καρδιές των χριστιανών σε όλον τον πλανήτη.

Το Άγιο Φως, που συμβολίζει τη νίκη της ζωής επί του θανάτου, μεταλαμπαδεύτηκε στους ορθοδόξους και τους πιστούς άλλων δογμάτων που είχαν κατακλύσει τον Ναό της Αναστάσεως, απο τα χέρια του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ΄, ο οποίος βίωσε το θαύμα της αφής του Φωτός, μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου..

Η τελετή τελέστηκε, παρουσία επικεφαλής και άλλων δογμάτων και εκκλησιών, στον κατάμεστο ναό, όπου οι ισραηλινές αρχές είχαν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Οι πιστοί, με εμφανή συγκίνηση και δέος, άναβαν τις λαμπάδες τους, έκαναν τον Σταυρό τους και προσεύχονταν, δοξάζοντας τον Κύριο.

Το καθιερωμένο χρονικό της τελετής


Η είσοδος του Πατριάρχη στον Ναό σηματοδοτεί την έναρξη του τελετουργικού. Με αρχιερείς, ιερείς και διακόνους, θα κάνουν την Ιερή Λιτανεία και την αποσφράγιση του Πανάγιου Τάφου, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση, έχει ελεγχθεί και σφραγιστεί με βουλοκέρι την Μεγάλη Παρασκευή.

Με την αποσφράγιση ο Πατριάρχης αφαιρεί την αρχιερατική στολή και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο. Παίρνει τους πυρσούς και εισέρχεται στο Ιερό Κουβούκλιο. Όπως και τα καντήλια στον Ναό της Αναστάσεως είναι σβηστά, έτσι και οι πυρσοί. Μετά την προσευχή του Πατριάρχη, τα χέρια των πιστών απλώνονται και μέσα σε λίγα λεπτά, ο Ναός γεμίζει από φλόγες που καλύπτουν όλον το χώρο.

Το βίντεο είναι από τον τηλ. σταθμό 4Ε

antenna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου