Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Ιερά Μονή Ορους Σινά


Ιερά Μονή Ορους Σινά #1. Η «Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Ορους Σινά» όπως είναι η επίσημη ονομασία της έχει ανοίξει εδώ και μερικές ημέρες τις πόρτες της σε όλον τον κόσμο. Ανά τους αιώνες αναφέρεται και ως «Μονή του Αγίου Όρους Σινά» και κατά κανόνα σήμερα ως «Μονή της Αγίας Αικατερίνης».
ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR
Η «Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Ορους Σινά» όπως είναι η επίσημη ονομασία της έχει ανοίξει εδώ και μερικές ημέρες τις πόρτες της σε όλον τον κόσμο. Ανά τους αιώνες αναφέρεται και ως «Μονή του Αγίου Όρους Σινά» και κατά κανόνα σήμερα ως «Μονή της Αγίας Αικατερίνης».
Ιερά Μονή Ορους Σινά #2. Η Μονή βρίσκεται στην καρδιά της σιναϊτικής ερήμου, στην ομώνυμη χερσόνησο η οποία είναι μια τριγωνική γρανιτώδης γέφυρα ανάμεσα σε δύο Ηπείρους, την Αφρική και την Ασία. Η Μονή βρίσκεται 500 χλμ. από το Κάιρο, στους πρόποδες του όρους Σινά, εκεί όπου ο Μωϋσής είδε το όραμα της «Αγίας Βάτου» και αργότερα στην Αγία Κορυφή παρέλαβε τις 10 Εντολές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR
Η Μονή βρίσκεται στην καρδιά της σιναϊτικής ερήμου, στην ομώνυμη χερσόνησο η οποία είναι μια τριγωνική γρανιτώδης γέφυρα ανάμεσα σε δύο Ηπείρους, την Αφρική και την Ασία. Η Μονή βρίσκεται 500 χλμ. από το Κάιρο, στους πρόποδες του όρους Σινά, εκεί όπου ο Μωϋσής είδε το όραμα της «Αγίας Βάτου» και αργότερα στην Αγία Κορυφή παρέλαβε τις 10 Εντολές.
Ιερά Μονή Ορους Σινά #3. Η Μονή είναι το αρχαιότερο εν λειτουργία Χριστιανικό μοναστικό καθίδρυμα με αδιάσπαστη ζωή 17 τουλάχιστον αιώνων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR
Η Μονή είναι το αρχαιότερο εν λειτουργία Χριστιανικό μοναστικό καθίδρυμα με αδιάσπαστη ζωή 17 τουλάχιστον αιώνων.
Ιερά Μονή Ορους Σινά #4. Μαζί με το οχυρωμένο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης βρίσκονται και τα μικρότερα μοναστήρια της Φαράν και της Ραϊθούς, καθιστώντας το μέρος ιερό για τους Χριστιανούς, τους Μωαμεθανούς και τους Ιουδαίους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR
Μαζί με το οχυρωμένο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης βρίσκονται και τα μικρότερα μοναστήρια της Φαράν και της Ραϊθούς, καθιστώντας το μέρος ιερό για τους Χριστιανούς, τους Μωαμεθανούς και τους Ιουδαίους.
Ιερά Μονή Ορους Σινά #5. Από τον 6ο αιώνα μέχρι και σήμερα η Μονή δεσπόζει μεγαλόπρεπη στα 6.500 τετραγωνικά μέτρα που περιβάλλουν τα φρουριακά τείχη που χτίστηκαν μαζί μ’ ένα μεγάλο ναό, το Καθολικό, και τα κελιά των μοναχών, γύρω από τα κτίσματα της Αγ. Ελένης, κατά διαταγή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR
Από τον 6ο αιώνα μέχρι και σήμερα η Μονή δεσπόζει μεγαλόπρεπη στα 6.500 τετραγωνικά μέτρα που περιβάλλουν τα φρουριακά τείχη που χτίστηκαν μαζί μ’ ένα μεγάλο ναό, το Καθολικό, και τα κελιά των μοναχών, γύρω από τα κτίσματα της Αγ. Ελένης, κατά διαταγή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR
Ιερά Μονή Ορους Σινά #6. Η Βιβλιοθήκη της Μονής είναι η πλουσιότερη Χριστιανική Μοναστηριακή Βιβλιοθήκη στον κόσμο, και η δεύτερη μετά από αυτή του Βατικανού, σε ελληνικά χειρόγραφα και έντυπα. Μάλιστα, ο «Σιναϊτικός κώδικας» που βρισκόταν αρχικά στη Μονή μέχρι τον 19ο αιώνα, πλέον υπάρχει στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. AFP/ANDRE DURAND
EPA / ANDRE DURAND
Η Βιβλιοθήκη της Μονής είναι η πλουσιότερη Χριστιανική Μοναστηριακή Βιβλιοθήκη στον κόσμο, και η δεύτερη μετά από αυτή του Βατικανού, σε ελληνικά χειρόγραφα και έντυπα. Μάλιστα, ο «Σιναϊτικός κώδικας» που βρισκόταν αρχικά στη Μονή μέχρι τον 19ο αιώνα, πλέον υπάρχει στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. AFP/ANDRE DURAND
Ιερά Μονή Ορους Σινά #7. Η Μονή αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. AFP/ANDRE DURAND
EPA / ANDRE DURAND
Η Μονή αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. AFP/ANDRE DURAND
Ιερά Μονή Ορους Σινά #8. Οι επισκέπτες στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης είναι 400.000 ετησίως εκ των οποίων πολλοί  ανεβαίνουν στην Αγία Κορυφή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR
Οι επισκέπτες στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης είναι 400.000 ετησίως εκ των οποίων πολλοί ανεβαίνουν στην Αγία Κορυφή.
Ιερά Μονή Ορους Σινά #9. Η Αγία Κορυφή έχει ύψος 2.240 μέτρα και απέχει από τη Μονή περίπου δύο ώρες με τα πόδια. Η προσέγγιση σε αυτή γίνεται ως ένα σημείο και με καμήλες που οδηγούν Βεδουΐνοι.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR
Η Αγία Κορυφή έχει ύψος 2.240 μέτρα και απέχει από τη Μονή περίπου δύο ώρες με τα πόδια. Η προσέγγιση σε αυτή γίνεται ως ένα σημείο και με καμήλες που οδηγούν Βεδουΐνοι.
Ιερά Μονή Ορους Σινά #10. Η Αγία Κορυφή έχει ύψος 2.240 μέτρα και απέχει από τη Μονή περίπου δύο ώρες με τα πόδια. Η προσέγγιση σε αυτή γίνεται ως ένα σημείο και με καμήλες που οδηγούν Βεδουΐνοι.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR
Η Αγία Κορυφή έχει ύψος 2.240 μέτρα και απέχει από τη Μονή περίπου δύο ώρες με τα πόδια. Η προσέγγιση σε αυτή γίνεται ως ένα σημείο και με καμήλες που οδηγούν Βεδουΐνοι.
Ιερά Μονή Ορους Σινά #11. Το έργο «Αναστήλωση και προστασία των μνημείων και του περιβάλλοντα χώρου της Αγίας Αικατερίνης και της Αγίας Κορυφής» παραδόθηκε πρόσφατα μετά από 44 μήνες σκληρής δουλειάς. Ήταν το  2007 όταν η Μονή του Σινά επιλέχθηκε, ανάμεσα σε 860 προτάσεις που υποβλήθηκαν,  στον διαγωνισμό  που προκήρυξε η ΕΕ διαθέτοντας 22 εκατομμύρια ευρώ για αναπτυξιακά έργα στη Χερσόνησο του Ν. Σινά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR
Το έργο «Αναστήλωση και προστασία των μνημείων και του περιβάλλοντα χώρου της Αγίας Αικατερίνης και της Αγίας Κορυφής» παραδόθηκε πρόσφατα μετά από 44 μήνες σκληρής δουλειάς. Ήταν το 2007 όταν η Μονή του Σινά επιλέχθηκε, ανάμεσα σε 860 προτάσεις που υποβλήθηκαν, στον διαγωνισμό που προκήρυξε η ΕΕ διαθέτοντας 22 εκατομμύρια ευρώ για αναπτυξιακά έργα στη Χερσόνησο του Ν. Σινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου