Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Ο Ναός του Σολομώντα και το τείχος των Δακρύων

Ο Ναός του Σολομώντα και το τείχος των Δακρύων




Ο περίφημος Ιουδαϊκός Ναός της Π. Διαθήκης και των χρόνων του Χριστού ήταν κτισμένος πάνω στο λόφο Μωριά στο ανατολικό μέρος της Ιερουσαλήμ.




Η ιστορία του λόφου Μωριά ως λατρευτικού χώρου των Ιουδαίων αρχίζει από το 10ο αιώνα π.Χ., όταν ο βασιλιάς Δαβίδ τον αγόρασε από τον Ιουβεσσαίο Ορνάν με σκοπό να τοποθετήσει πάνω του το Θυσιαστήριο του Γιαχβέ.




Το 960 π.Χ. ο βασιλιάς Σολομώντας έκτισε στη Θέση του βωμού τον περίφημο Ναό, το μοναδικό λατρευτικό κέντρο του Ιουδαϊσμού.  Ο πρώτος αυτός Ναός καταστράφηκε από τους Βαβυλώνιους το 586 ιΧ. και ξαναχτίσθηκε το 520 π.Χ. από τον Ζοροβάβελ.




Ο βασιλιάς Ηρώδης, (47-1 π.Χ.), αφού κατεδάφισε τον παλιό Ναό, ανήγειρε στη Θέση του άλλο πολύ πιο μεγάλο και επιβλητικό. Ο νέος Ναός στήθηκε, όπως οι ναοί των Ελληνιστικών χρόνων, πάνω σε ψηλό και ευρύχωρο περίβολο. Τα εξωτερικά τείχη του περιβόλου είναι τα μόνα υπολείμματα του Ηρωδιανού Ναού που σώζονται μέχρι σήμερα. Το Τείχος των Δακρύων, ο ιερότερος προσκυνηματικός τόπος των Εβραίων στην Ιερουσαλήμ και είναι το νότιο τμήμα του που έχει απομείνει.




Το κτιριακό συγκρότημα του Ιουδαϊκού Ναού στα χρόνια του Χριστού περιείχε τον κυρίως Ναό, τα Άγια των Αγίων, τον κεντρικό μεγάλο βωμό για τις θυσίες, ευρύχωρες στοές και αυλές, εγκαταστάσεις εξαγνισμού και αρκετούς βοηθητικούς χώρους.




Στην ανατολική γωνία του περιβόλου ο Ηρώδης έκτισε ένα μεγάλο κτίριο σε σχήμα βασιλικής που χρησίμευε ως κεντρική αγορά και χώρος συνάντησης των προσκυνητών. Από αυτή τη βασιλική στοά έδιωξε ο Χρίστος τους αργυραμοιβούς και εμπόρους.




0 Ναός Κάηκε και Καταστράφηκε το 70 μ. Χ. από τους στρατιώτες του ρωμαίου αυτοκράτορα Τίτο. Έκτοτε, ο χώρος του Ναού έμεινε ερειπωμένος και άχρηστος μέχρι τη κατάληψη της Ιερουσαλήμ από τους ‘Άραβες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου