Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ

Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τελέστηκε σήμερα, Τετάρτη 22 Μαρτίου, η τελετή παράδοσης του έργου συντήρησης, προστασίας και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου.

H τελετή παράδοσης έγινε μπροστά στο πλήρως αποκατεστημένο Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, που «υπέφερε» για 208 χρόνια, ενώ νερά έπεφταν από τον τρούλο αλλά και υπόγεια, δημιουργώντας πρόβλημα στατικότητας στο ναό της Ανάστασης.
Η αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου πραγματοποιήθηκε από διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό τη διεύθυνση της κ. Τόνιας Μοροπούλου, και χαρακτηρίζεται γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας.
Το έργο κόστισε 4 εκατομμύρια ευρώ και πλέον συμβολίζει και την «ομοφωνία των δογμάτων», από Τρεις Θρησκευτικές Κοινότητες, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, το Τάγμα των Φραγκισκανών Μοναχών και το Αρμένικο Πατριαρχείο, που πέρυσι συμφώνησαν για το έργο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή παράδοσης του Ιερού Κουβουκλίου.
Να αναφερθεί ότι ο κ. Τσίπρας αντάλλαξε δώρα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο, ενώ είχε συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ο πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας, ο γενικός πρόξενος Χρήστος Σοφιανόπουλος και ο αναπληρωτής γενικού προξένου Βασίλης Κοΐνης.
(Φωτό: www.vimaorthodoxias.gr – www.el.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου