Aγίου Προφήτου Mωϋσέως του Θεόπτου
Εορτάζει στις 4 Σεπτεμβρίου
Κι όμως ο Φαραώ που σχεδίασε την εξόντωση των Εβραίων με εξοντωτική και σκληρή εργασία και που διέταξε τον πνιγμό των αγοριών τους, χωρίς να το καταλάβει, σώζει τον Μωυσή, τον παίρνει στ’ ανάκτορα, όπου μεγάλωσε με πλήρη ασφάλεια και παρέμεινε για σαράντα ολόκληρα χρόνια, τον μορφώνει, τον εκπαιδεύει στη διοίκηση και τον προετοιμάζει για να σώσει… το λαό του Θεού, που ο ίδιος επιχειρούσε να καταστρέψει. Και επειδή o Μωυσής δεν θα μπορούσε να κινηθεί ελεύθερα στο παλάτι για να διοργανώσει την έξοδο του Ισραήλ, ο Θεός κατευθύνει έτσι τα πράγματα, ώστε να φύγει από το παλάτι και να ζήσει άλλα σαράντα χρόνια στη μόνωση της ερήμου Μαδιάμ βόσκοντας πρόβατα.
Εκεί μέσα στη σιωπή, στην προσευχή, στην αυτοσυγκέντρωση, την πλήρη εγκατάλειψη και αφάνεια, ο Μωυσής χωρίς να το περιμένει και έχοντας απελπισθεί πλήρως για τη σωτηρία του λαού του, δέχεται αποκάλυψη από το Θεό. Βλέπει ένα μυστηριώδες φαινόμενο. Μία βάτος να φλέγεται και να μη κατακαίγεται. Κι ενώ πλησίασε για να δεί τι συμβαίνει, άκουσε τη φωνή του Θεού να του αποκαλύπτει ότι ο Θεός τον διάλεξε για να σώσει το λαό του από τη δουλεία των Αιγυπτίων και ότι πρέπει να ετοιμάζεται για την αποστολή αυτή.
Πόσο ευμήχανος είναι ο Θεός! Πόσο πάνσοφος! Πόσο μυστηριωδώς κινείται και ελίσσεται η θεία πρόνοια!

Κι όταν είμαστε χίλια τοις εκατό βέβαιοι για την καταστροφή μας, τότε, ο Θεός επεμβαίνει και μας σώζει, ενώ αυτούς που προσπαθούσαν να μας εξοντώσουν τους καταστρέφει. Στο όραμα της φλεγόμενης βάτου θα προστεθεί αργότερα το όραμα της φλεγόμενης καμίνου, ενός άλλου αντιχρίστου του Ναβουχοδονόσορος…
Οι χριστιανοί πάντοτε θα είναι «εν παντί θλιβόμενοι αλλ’ ου στενοχωρούμενοι, απορούμενοι (θα βρίσκονται σε αδιέξοδο) αλλ’ ουκ εξαπορούμενοι (δεν θα απελπίζονται), διωκόμενοι αλλ’ ουκ εγκαταλειπόμενοι, καταβαλλόμενοι αλλ’ ουκ απολλύμενοι (Β΄ Κορ. 8-9).
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ http://www.pmeletios.com/newSite/index.php/47-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B7/945-%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85
Δόξα. Ο αυτός. Κατεπλάγη Ιωσήφ.
Αναβάς
θεοπρεπώς, εν τω Σινά θείε Μωσή, και τον γνόφον εισελθών, είδες την
δόξαν του Θεού, και υπεδέξω τον νόμον τον του Πνεύματος, όθεν του
Χριστού βλέπεις την Σάρκωσιν, Βάτω και πυρί προγραφείσάν σοι, και εν
Θαβώρ προέστης, και την άρρητον κατείδες δόξαν του Κτίστου σου, αυτήν
δυσώπει, παντός κινδύνου, σώζεσθαι τους υμνούντάς σε.
Ωδή στ΄. Νοτίου θηρός εν σπλάγχνοις.
Εκτείνας
επί του όρους τας χείρας, Θεοφόρε τον λαόν σου διεσώσω, Αμαλήκ τον
πανώλην κατατροπούμενος, αλλά και νυν υπέρ ημών, των μεμνημένων εν τη
ποίμνη σου τας χείρας έπαρον, ικετεύων τον Πλάστην και Κύριον, και
πειρασμών πολυτρόπων ημάς εκλυτρούμενος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου